Hotel fejlesztés

2024. február 9.

Bent vagyunk!

Miután a külső munkálatok a régi és az újonnan készült épületrészen is befejeződtek, a Mikszáth Kálmán téri hotel belső tereinek munkálatai is beindulhattak az elmúlt hónapokban.

A pandémia alatt csendes volt a terep, de itt volt az ideje, hogy a fejlesztő, GCA Architects visszatérjen ehhez a projekthez, és új lendületet adjon a következő fázishoz. A Hotel Kozmo szakmai sikere után egy újabb ígéretes vállalkozása ez a fejlesztőnek – ilyen esetben az elvárások is ehhez igazodnak.

A Realiscon csapata a projektmenedzseri és a műszaki ellenőri feladatokért felelős, ami az átlagosnál izgalmasabb kihívás, ha egy high-end megbízásról van szó. A 63 szobás, négycsillagos szálloda Budapest belvárosában, a Palotanegyedében épül meg. Egy rég elfeledett, elhagyott ház helyén és a hozzá kapcsolódó műemléki épülettel jön létre az új hotel, amely leginkább azokat a szabadidős utazókat vonzza majd – de őket nagyon –, akik magas színvonalú szolgáltatásokat és tágas, modern tervezésű, kényelmes szállodát keresnek a belvárosban. Mindemellett belső kert és mini-wellness részleg is várja majd a vendégeket. A tervezők (a GCA Architects és az Archimánia Építész Kft) víziója alapján egy igazán impozáns és minőségi környezet születik újjá a Mikszáth téren.

#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2024. január 26.

Zöld hotel építése fejeződik be még idén Debrecenben

Az épület elsődleges karakterjegyei máris látszódnak Debrecen belvárosában a Hilton Garden Inn homlokzatának elkészült részein.

A lábazati szigetelés és a közművek bekötése is zajlik jelenleg. Miután a Hilton elfogadta a mintaszoba kivitelezését, elkezdődött a tapétázás, festés és a padlóburkolás a szobákban, amelyekkel emeletről emeletre halad a munka. A közönségforgalmi terek: a lobby, az étterem, a bár és a sky bár befejező műveleteihez is közeledünk. Ezzel hamarosan élőben is láthatóvá válnak a tervező BORD Stúdió által megálmodott hangulatos belső terek.

A tervezésmenedzsment után a Realiscon felelős a projektmenedzseri, műszaki ellenőri feladatokért és a LEED-minősítésért egyaránt. Ez utóbbi keretében elkészült az épület életciklus-elemzése, amely egy fontos lépés a LEED-minősítés megszerzése felé. A cél, hogy a Hilton Garden Inn szálloda a régió kevés számú zöld hoteleinek egyike legyen. Ezzel a fejlesztő tetrecen Kft. egy olyan modern, fenntartható épülettel bővíti Debrecen belvárosát még 2024-ben, amely nemzetközi színvonalon képes kiszolgálni a pihenni vágyókat és az üzleti utazókat egyaránt

#költségmenedzsment
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés
#LEED minősítés

lakópark fejlesztés

2024. január 15.

Csúcs házak – házak a csúcson!

Van Budapestnek egy olyan része, ahol a természet és az éteri nyugalom a közvetlen szomszédunk; a Svábhegy változatos és egyedülállóan zöld környéke, egyedi panorámával és kivételesen tiszta levegőjével.

Az itt épülő Eötvös 12 fejlesztésén dolgozunk műszaki ellenőrként 2023 novembere óta.
A lakópark főépületét az egykori Svábhegyi Szanatóriumból alakítják ki, mely műemléki védettség alatt áll. A fejlesztő, a White Star Real Estate a különleges homlokzatot eredeti formájában építi újjá, és hat új épülettel veszi körbe.

Az ingatlanok magas színvonalú életmód-szolgáltatásokat és egyéb kényelmi és biztonsági megoldásokat is kínálnak majd a gondosan parkosított telken.
Jelenleg a homlokzati munkálatok, a hőszigetelés, a közművek kialakítása, a válaszfalak emelése zajlik, illetve a parkosítás is elkezdődött. Ez az egyedi helyszín nem mindennapi tapasztalatokkal szolgál a lakóépül
A terveket a TIBA Építész Stúdió készítette.


#műszaki ellenőrzés

2023. december 12.

Utolsó hajrá karácsony előtt!

Befejezéséhez közeledik a Budapart L (BRL) lakóépülete, amelyen a Property Market megbízásából már 2021. óta dolgoztunk.

Hamarosan véget érnek az építési munkálatok, és január elején belevághatunk a műszaki átadás-átvétel folyamatába.

Az elejétől fogva végigkísértük ennek az épületnek a születését a projektmenedzsment és a műszakiellenőrzés feladataival. Ha egy ilyen hosszútávú projektről van szó, az időzítés és a szigorú költségmenedzsment egyedülálló fontossággal bír. Ezeket az tényezőket a kivitelező partner Market Építő Zrt-vel együtt sikeresen kezeltük.

A következő hetekre már csak néhány lezáró munkafázis maradt hátra: festési és elektromos szerelési munkálatok, illetve az épület előtti útszakasz befejezése.

Izgalmas élmény látni az utolsó simításokat egy ekkora munka végeztével.

A leendő lakókat februárban várjuk az első látogatásokra!

#költségmenedzsment
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2023. november 29.

Balkans Property Forum

Holnap kezdődik a Balkans Property Forum Belgrádban.

Idén ismét aktív résztvevői leszünk a rendezvénynek. 

Ügyvezető partnerünk, Jakab Dávid MRICS egyike annak a 6 szakembernek, akik részt vesznek a “Building the next chapter – SEE real estate development update” panelbeszélgetésen.
Fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a legfontosabb kihívásokról, amelyekkel az ingatlanfejlesztők a délkelet-európai régióban szembesülnek: EU-s és nem EU-s szakemberek osztják meg ismereteiket a piacról és a megoldásra váró feladatokról. Kíváncsian várjuk a fenntarthatóság kérdésével kapcsolatos véleményeket.

2023. november 20.

Kikötöttünk Almásfüzitőn

Műszaki ellenőrként dolgozunk egy kikötőfelújítási projektben a MOL-LUB megbízásából.

Almásfüzitő a MOL kenőanyag-gyártó cégének, a MOL-LUB működésének fontos helyszíne, az itteni dunai móló pedig komoly felújítást igényelt a hosszú távú biztonságos munkavégzés érdekében. A vízi szállítási mód a jövőben is kiemelt prioritást élvez, ezért érdemes alapos állapotmegóvó munkálatokat végezni. A felújítás során számos javítási munkára kerül sor a móló szerkezetén, amely hosszú évekig tartó működést garantál majd.

#műszaki ellenőrzés

2023. november 6.

A komoly követelmények nagy eredmények felé vezetnek

A legmagasabb BREEAM minősítést tűzte ki célul egy Alsónémediben létesítendő logisztikai épület beruházás megbízója, a hello Parks.

Az „Outstanding” kategória az EU taxonómiai követelményeinek is megfelel, ami logisztikai jellegű fejlesztés esetében nem megszokott. A hello Parks azonban láthatóan arra törekszik, hogy ez ne maradjon így. A Realiscon Green Team örömmel vesz részt ebben a folyamatban.

Kivételesen átgondolt tervezés és kivitelezés szükséges ahhoz, hogy az összes lehetséges kreditpontot összegyűjtsük a cél eléréséhez. Ez a fajta kihívás a kedvenceink között szerepel! 

Alsónémediben a tervezési fázis minősítése van folyamatban, ahol egy 60.000 négyzetméteres „Big Box Building” készül. A megbízó pátyi beruházásának minősítése már előrébb jár, ahol hasonlóan a maximális pontszám elérése a cél.

A BREEAM New Construction követelményeinek való megfelelés során nemcsak az épület kap fenntartható és környezettudatos megoldásokat, hanem a körülötte fekvő zöldövezetet is kiemelt figyelembe részesül; például többszintes növényállomány kerül telepítésére a biodiverzitás elősegítése érdekében. Az épületet tekintve pedig megújuló energiaforrásokkal, például napelemmel, illetve energiatakarékos LED-fényrendszerrel és víztakarékos szerelvényekkel dolgozunk. A garantáltan újrahasznosított hulladékkezelés is az elvárások között szerepel. A projekt befejezése 2024. első felében várható. Reméljük, hogy sok hasonló ambiciózus kezdeményezés van még előttünk!   

#BREEAM minősítés

2023. október 20.

Debreceni pörgés

Debreceni csapatunk irányítása alatt pörög a munka; egy új Interspar hipermarket kialakításán dolgozunk, ami egy régi élelmiszerbolt épületéből születik újjá.

A bontási munkálatok után először a víz-és csatornahálózat, valamint az elektromos rendszer újult meg, majd haladtunk tovább.  Az üzlet közvetlen környezete is megújul, hiszen új elektromos töltőállomásokkal egészül ki a parkoló és természetesen online shop áruátvételi pont is kialakításra kerül.

A feladatokat pontos ütemterv szerint, késlekedés nélkül kell elvégezni, hogy az év végi ünnepi szezonra minden készen álljon a vásárlók fogadására. Az üzlet belső berendezése már az építkezés végső fázisaival egyszerre el is kezdődhetett, szakértőink összehangoltan irányítják a szükséges folyamatokat, hogy a debreceni vásárlók kényelmesen készülhessenek majd az ünnepekre. Jöhetnek a bevásárlólisták, rajtunk nem múlik!

#műszaki ellenőrzés

MMK Hírlevél 2023. október 4.

Egy szálloda értékét nem csak a csillagok határozzák meg.

A Debrecen belvárosában épülő Hilton szálloda építészetileg és funkcionálisan is hidat képez a történelmi városrész és a jelenkori elvárások között.

A homlokzat formai karaktere alkalmazkodik a történelmi városrészlethez, ugyanakkor a belső térkialakítás és műszaki megoldások egy korszerű szálloda igényeit elégítik ki. Mindezek mellett a szállodafejlesztéseknél egyelőre nem jellemző módon az anyagválasztás és a kivitelezés a legaktuálisabb kihívásnak, a fenntarthatósági szempontoknak is igyekszik maximálisan megfelelni.

Hilton development

Debrecen lendületes gazdasági fejlődése az ipari létesítmények (BMW, SEMCORP, Krones, CATL, stb.) létrehozása mellett a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztését is indukálja.
Az, hogy több nemzetközi cég lehorgonyzott az alföldi településen magával hozta a business hotelek iránti igényt is.

Ennek a jelentkező igénynek a kiszolgálására válasz a történelmi belvárosban jelenleg zajló Hilton Garden Inn Debrecen City Center 4 csillagos szállodafejlesztés is.

Debrecen történeti belvárosa, cívis karaktere egy olyan épített érték, amely megőrzéséről a kortárs mérnöktársadalomnak gondoskodnia kell.

Viszonylag ritka, amikor lehetőség nyílik egy kiemelt műemléki környezetben – az 1800-as évek elején épült debreceni Nagytemplom és Református Kollégium közvetlen közelében – a mindössze 837 nm-es kihasználatlan területen a jelen kor lenyomatát megalkotni.

Az ingatlanfejlesztő eltökéltsége és a precíz mérnöki munka eredményeképpen a rendelkezésre álló területen egy közel 5.000 m2 alapterületű, 101 szobás 4 csillagos szálloda tud megvalósulni.

Eddig a Darabos utca ezen zsákutcája (helyieknek csak ’kisdarabos’) a belváros csendes kis sikátora volt különösebb mozgás vagy kihasználtság nélkül. A szállodafejlesztés nem pusztán egy új épülettel egészíti ki a területet, de az új funkció miatt több életet is visz a területre.

Az épület kortárs homlokzati kialakítása, szigorú rendszerben megtervezett héja egyszerre formabontó ugyanakkor tükrözi, tiszteli a területre jellemző építészeti örökséget.

Főpárkánymagasságával és visszafogott, monokróm színhasználatával nem kíván konkurálni a környező épületekkel, ugyanakkor saját identitását fenntartva mutatja, hogy ez már egy másik kor alkotása.

A zártsorú beépítés előírásai okán és annak érdekében, hogy a legtöbbet ki lehessen hozni az épületből, két pinceszint is megvalósul.

A környező mértékadó talajvíz szintje 1,5-2 m mélységben húzódott, így már az alapozási technológia sem mondható mindennaposnak. Az ingatlan teljes kerületén vízzáró résfalak készültek, melyből közel 12 méter mélyen a teljes földmennyiség szakaszos dúcolások és horgonyzások mellett került kitermelésre.

A talajszint feletti épületszerkezetek előregyártott vasbeton elemekből készültek, melynek eredményeképpen rendkívül gyorsan, közel öt és fél hónap alatt a teljes épület szerkezetkésszé válhatott.

Egyedi szerelt homlokzatburkolati rendszer, mely az épület teljes felületére pepita mintában rásimul, az egyes íves, hajlított felületeken való megoldása nagy kihívást jelentett a mérnökök és a szakkivitelezők számára is.

A modern homlokzatburkolati technológiák, mint a szerelt alumínium kompozit és szálcement burkolatok mellett a fejlesztő és a teljes mérnök csapat egyik fő célkitűzése, hogy az épület vizuálisan megismerhető értékein túl, a fenntarthatósági elvek is érvényesüljenek.

Debrecen szállodafejlesztés

Minden projekt során kihívást jelent és folyamatos mérlegelést kíván, hogy a műszakilag és gazdaságilag sikeres kivitelezés mellett a zöld minősítésnek is megfeleltessük az épületet.
Tanácsadóként a Realiscon, már a beruházás megkezdése előtt javaslatot tett az épület zöld minősítésére, melyet a fejlesztő – felismerve ennek előnyeit – elfogadott.

A minősítési rendszer kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy a Hilton, mint a szálloda nemzetközi brand-je által használt amerikai szabványrendszerrel kompatibilis lehetőséget keressünk. Ennek megfelelően az építkezéssel párhuzamosan az épület LEED minősítése is megkezdődött és azóta is folyamatban van.

Szálloda célú épületeknél a zöld minősítés nem általános gyakorlat, sőt mondhatjuk, hogy kifejezetten ritka. Ugyanakkor remélhetően a jó modellek szokást teremtenek és az irodaház fejlesztésekhez hasonlóan a jövőben a hotelek esetében is általánossá válik a zöld épületminősítés alkalmazása.

Egy épület zöld minősítése azt jelenti, hogy a projekt korai fázisától kezdve minden résztvevő követi a minősítés ’ars poetica’-ját, az úgynevezett 3P (people, planet, profit) elvet.
Az emberek, a bolygó és a gazdasági igények együttes figyelembevétele és ezek egyensúlya vezethet egy fenntartható fejlesztéshez.

A szálloda fejlesztés önmagában is egy komplex beruházási forma. Ebben a funkcióban ötvözésre kerülnek a komfortos lakhatás, az üzemi konyha, étterem, iroda, közösségi tér, sport és wellness részlegek a maguk formai és technológiai sajátosságaival, ami a minősítési eljárást is sokkal komplexebbé teszi.
A franchise megállapodás során kiválasztott brand, a Hilton emelt biztonsági és tűzvédelmi előírásai mellett az amerikai Ashrae Standard-ok betartására is kötelezi a fejlesztőt. Ennek megfelelően, a projekt a szintént amerikai szabványrendszerre épülő LEED minősítést célozta meg.

A zöld szó hallatán mindenkinek reflexszerű gondolata egy épület esetében az, hogy energiahatékony és energiatakarékos, azonban a minősítő rendszerek ennél sokkal szerteágazóbb szempontrendszerrel dolgoznak. Olyan eszközök, melyek arra késztetik a projekt résztvevőket, hogy az épületet ne önmagában, hanem funkcionálisan, a hatásaival és a környezetével együtt vizsgálják.

A debreceni szálloda esetében beszélhetünk arról, hogy a szállodában használt csaptelepek és egyéb folyóvizet használó szerelvények csökkentett vízátfolyási tényezői miatt 50%-al kevesebb vizet fogyasztanak, mint az energiatakarékosként megjelölt társaik, de még érdekesebbek azok a példák, amik kevésbé megszokottak a magyar építőiparban.
Az egyik ilyen például a projekt teljes időtartama alatt történő felelős hulladékgazdálkodás. Minden, az építkezés területén keletkezett hulladék közel 70%-a szétválogatásra, újrahasznosításra vagy újrafelhasználásra kerül.
Az építési területet földig zárt szilárd kerítéssel választjuk le a környezetétől, hogy a helyszínen keletkező szennyeződések ne juthassanak ki, különösen védjük a bent található esetleges csatornaszemeket.
Az építőanyagokat úgy választjuk ki, hogy azok felelős gazdálkodásból, fenntartható termelésből vagy akár újrahasznosításból származzanak.

A projekt során a zárt épületben dolgozók egészségének védelmében illékony szerves oldószereket, vagy belsőégésű motorral rendelkező gépeket nem használunk, és a teljes épületben tiltott a dohányzás.

A beépítéskor nem használunk olyan VOC tartalmú anyagokat, amelyek az évek során párolognak ki, ezzel rontva a levegő minőségét.

Különösen figyelünk arra, hogy a több száz növény, mely a belső udvarban található intenzív zöldtetőn kerül elhelyezésre honos, alacsony vízigényű, ellenálló legyen, szem előtt tartva a biodiverzitást.

Ezen feladatok fő célja, hogy az épület minél hatékonyabban, minél kevesebb veszteséggel üzemeljen, ezzel is csökkentve az energiafelhasználását. Az utolsó lépések lezárásaként kerül benyújtásra a teljes projekt során előállított bizonyítékokból álló dokumentáció a minősítő szervezet részére.

Összességében kijelenthetjük, hogy magával a minősítéssel az építésre és a teljes életciklusra vonatkoztatva nagyban csökkenthetők azon környezetterhelési mutatók, mely jellemzőek voltak az építőiparra. Mindenképpen fontos kiemelni a tényt, hogy a fejlesztő extra időbeli és anyagi ráfordítása fokozottan megtérül nemcsak üzemeltetési költségekben, hanem az ingatlan értékében is.

2023. szeptember 22.

Új (tan)év!

A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola új épületszárnyának ünnepélyes avatása a 5784. újév alkalmából.

Szeptember 21-én ünnepélyesen is felavatták a Lauder Iskola új, 1200 nm-es épületszárnyát. Az új egység építészeti koncepcióját a meglévő épületegyütteshez  való kapcsolódás és a terep adottságai határozták meg. A lejtős terepre illeszkedő új épület két alagsori szintjén új tornaterem és kiszolgáló helyiségei kerültek kialakításra. A felső parkolószinthez kapcsolódik az épület földszintje, ahol új tantermek biztosítják a tanulók optimálisabb elhelyezését. A tantermi szint  a meglévő épület 2. emeletéhez kapcsolódik, amivel a szabad átjárás is biztosított.

Az építkezés során a Realiscon volt felelős a költségmenedzsment, a projektmenedzsment és a műszaki ellenőri feladatokért is.  A tervező Tiba Architects Studio és a kivitelező EBH Invest Kft. tökéletes partnernek bizonyultak a megbízás során. Az építkezés az előző iskolaév végére, júniusban fejeződött be, a nyári szünetben pedig volt idő az utolsó simításokra, és a berendezés is a helyére került. A fejlesztés jelentőségét jól mutatja, hogy a közösség tagjai igazi ünnepnek tekintették az új épületrész birtokba vételét. Hasonlóan szívmelengető élményeket kívánunk mindenkinek a következő időszakban!     

#tervezésmenedzsment
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2023. augusztus 28.

Készen a gyártásra!

Elkészült a 19.000 négyzetméteres logisztikai és gyártócsarnok IGPark-ban Miskolcon.

Az épületet a BOSCH gyártási és logisztikai céljaira használják majd. A Realiscon műszaki ellenőrként a teljes beruházási folyamatot végigkísérte az Infogroup megbízása alapján. A kivitelezést végző Pallér Csarnok Kft. 2022. júniusában kezdte a tereprendezési munkálatokat, majd 2023. augusztusára be is fejeződött az építkezés.

Az épület nem mindennapi méreteit az előregyártott vasbeton pillérvázas szerkezet definiálja. 

A „built to suit” megoldásnak köszönhetően a kialakítás már a bérlő, vagyis a BOSCH szempontjainak megfelelően történt, így már indulhat is a gyártás. A beruházás a dinamikusan fejlődő Mechatronikai Ipari Park egyik jelentős elemeként szolgál, büszkék vagyunk rá, hogy ehhez mi is megtettük a magunkét!

#műszaki ellenőrzés

2023. július 31.

Újra kikötőhöz értünk!

Balatonfűzfő városa közcélú vitorláskikötőt épít, amelyhez a Realiscon nyerte el a vízi oldal tervezési feladatait.

Tavaly is dolgoztunk a Balatonnál egy másik kikötő-megbízáson, amit nagyon élveztünk, így ismét örömmel fogtunk munkához tavaly augusztusban.

Az új létesítmény célja az üzemeltető, Nord Point Vitorlás Sport Egyesület kezelésében a vitorlázás népszerűsítése, illetve az utánpótlás-nevelés lesz. A kikötő 40-45 hajót tud majd befogadni. A parti oldal építését a FŰZFŐ-TERV Építész Iroda végzi. 

A vázlattervek elkészítése és az előzetes vizsgálatok (geodézia és talajmechanika) után a dokumentáció elkészítése és a helyi állat- és növényvilág felmérése következett, különös tekintettel a védett fajokra. Jelenleg a tervek véglegesítése zajlik, ami azt jelenti, hogy hamarosan kezdődhet a kivitelezési fázis, hogy a kikötő készen álljon a 2024-es szezonra. Reméljük, sok új lelkes hajós kelhet útra hamarosan innen!   

MMK hírlevél 2023. június 21.

A hidrológiai ciklus, vagy iskolában használatos nevén a víz körforgásának elmélete és gyakorlata mindenki számára ismert. Ezen fogalom mögött szinte minden emberben természeti képek; hegyek, folyók, felhők, talajvizek jelennek meg. Ugyanakkor többségünk városokban él, ahol a víz körforgása ugyan úgy érvényesül, csak a fenti elemek helyett aszfaltozott utak, csatornahálózat, csapadékvíz előkezelő berendezések és hasonló műtárgyak játszanak szerepet.

A városi vízgazdálkodási szisztémánkat az ipari és technikai fejlődés, valamint a városi élet komfortjának kiszolgálásához igazítottuk. Természetes törekvés, hogy épített környezetünk és azon belül a vízgazdálkodási rendszereink elsősorban kényelmünket és hatékony működésünket szolgálják.
Ezt a kényelmet igyekszünk fenntartani meglévő rendszereinkkel, miközben a körülmények és igények folyamatosan változnak.

A jelenlegi vízgazdálkodás során igyekszünk a lehető leghamarabb megszabadulni az érkező csapadéktól és közben az ivóvíz folyamatos és egyre növekvő volumenű felvételét is biztosítani a gyarapodó városi lakosság számára. 

A hőmérsékleti és csapadék tendenciák változása okán egyre több víz érkezik egyre rövidebb idő alatt. Miközben a csapadékos napok számának átlaga 17 nappal csökkent 120 év alatt, a 20 mm fölötti csapadékhozamú napok száma és a nyári napi csapadék intenzitás egyaránt emelkedett (OMSZ, Csapadék szélsőségek változása).

A csapadékvizek kezelésében szükséges és elengedhetetlen szemléletváltás folyamata a mérnöki oldalról lassan elindul, amely azon a felismerésen alapszik, hogy a vízgazdálkodásról eddig alkotott képünk nem az egyensúlyt szolgája, hanem kizárólag az emberi igények és elvárások alá rendeltünk mindent.

A burkolt felületek egy ingatlan esetében elérhetik a 70%-ot is, így ezen felületekről összegyűjtött és elvezetésre kerülő vizek semmilyen módon nem játszanak már szerepet a helyi vízkörforgásban. A talajvízszint csökkenése, persze nem csak egy ingatlan vízelvezetési módja miatt következik be, hanem itt is egy kialakult szemléletről és megvalósított rendszerekről beszélünk. A kedvezőbb és tudatos kialakítás már a vizek egy részének elszikkasztását irányozza elő, míg ritka esetben a tározott vizeket öntözésre is felhasználják.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az összes eddig leburkolt felület helyett ligetes erdőket kell létrehoznunk, de törekednünk kell arra, hogy egy sokkal egészségesebb egyensúly alakuljon ki a környezetünkben. Abban a környezetben, ahol minden egyes szempontot mérnökök, közgazdászok, tanácsadók vizsgálnak, de valahol ebben a sok szegmensben elveszik az ember.

Műtárgyak, berendezések, eszközök, gépek születnek, amelyek mindegyike azt a célt hivatott szolgálni, hogy megkönnyítse életünket, de ezen elemek hatását a környezet és ember kapcsolatára már nem vizsgáljuk.
A csapadékvizek szinte teljes mértékben történő elvonása a víz körforgásának helyi rendszerből számos problémához vezethet, amelyek hatásait nem a megvalósítás pillanatában, hanem csak 10-20 év elteltével érzékelhetjük.

A talajvízszint csökkenése egyrészt a meglévő növényállományra hat kedvezőtlenül, másrészt, ha nem egy kezelt zöldfelületről beszélünk, akkor invazív fajok is megjelenhetnek, amelyek a szárazabb éghajlata jellemzőek.
Az emberre gyakorolt hatás sokkal kisebb mértékben szembetűnő, de ez hosszútávon nem feltétlenül marad is így.

A burkolt felületek okozta hőhatás, a növények hiányában bekövetkező alacsony párologtatás mind egy szárazabb és melegebb mikroklímához vezet. Leburkolt felületeknél a párakapuk jó megoldást jelentenek, de azok megtáplálása jellemzően már hálózati vízről történik. Ipari ingatlanok esetében a csapadékvíz, mint a kőzetek ásványanyag beoldódásától mentes lágy vizek akár technológiai vízként is hasznosíthatóak lennének a gyártási folyamat során. Természetesen rendelkezésre állása igen hektikus, és nem is lehet elvárás sem cél több száz köbméteres tározók létesítése, de a csapadékvizek hasznosítása már kis lépésekben is kedvező hatást eredményezhet:

Telekhatáron belül elhelyezett tározókból megtáplált dréncsőhálózat esetén a talajvíz utánpótlásának biztosításával olyan növényállomány érhető el, amely árnyékoló és párologtató hatásának köszönhetően egy kedvezőbb mikroklímához vezethet.

A talajvízszint megemelkedésével a vízhiány miatt létesített fúrt kutak hozama újból emelkedni fog, és nem kell több 10 méterről, további vízkivétellel a vízháztartási hiányt tovább növelni.

A tározott vizek alternatív felhasználása lehet a wc tartályok öblítése is. Ez természetesen egy új és az ivóvízhálózattól különálló rendszer megépítést is jelenti, amely megtérülése nincs arányban a beruházási költségekkel, ugyanakkor egy előre mutató szemlét, amely szintén a tudatos vízgazdálkodáshoz fog elvezetni.

Felszíni parkolók esetében egy-egy parkolóállás feláldozásával olyan felület szabadul fel, amely már alkalmas élettere lehet olyan fáknak, amelyek rövid idő alatt kellő lombkoronát tudnak növeszteni.

Városi környezetben, ahol a beépítettség és a zöldfelületi arány teljesen torz képet mutat, sokkal nagyobb volumenű beavatkozásra van szükség. A zöldtetők és a homlokzatok átalakítása mellett, a csapadékvizek visszatartása is hasznosítása itt sem elhanyagolható szempont. Bizonyos homlokzatburkoló elemek például vizet keringtetenek az épület külső felületén, ezáltal hőt vonva el a külső héjalástól, és így természetesen módon hűtik vissza azt. A várható melegebb éghajlati viszonyok miatt a klimatizálás más alternatíváit is előtérbe kell hozzuk, mert az árnyékolás mellett a, a világos felületeken és burkolatokon át, számos módon csökkenthetőek még a hőstressz okozta hatások.

Átfogóbb városi stratégia során a közterületek hasznosításának újragondolására lenne szükség. Bár önmagukban a parkolóházak létesítése egy lassan megtérülő beavatkozás, de ha ezt az egy elemet szintén nem csak önmagában, hanem komplexen megvizsgálnánk, akkor azon felszabadult közterületi helyeken, amelyeken korábban gépjárművek álltak – akár  hetekig mozgás nélkül – zöldfelületek és csapadékvizes szikkasztó mezők kialakítására nyílna lehetőség. Nem kellene nagy átmérőjű csöveket, tározókat építeni és lenne zöldfelet, ami árnyékot ad, párologtat, zajt csillapít, port köt meg. Ha a mérleg egyik nyelvén egy parkolóház áll, a másikon pedig a felsoroltakon túl még számos olyan társadalmi igény, amely mind pozitív és támogatandó, netalán megoldást jelent problémákra is, akkor továbbra is valóban helyes az a szemlélet, hogy csak egy elemet vizsgálnunk?

Egy épület önmagában nem funkcionális, az csak akkor fog funkcionálni, ha emberek költöznek be, vagy hasznosítják szolgáltatás, raktározás céljából. Ilyen formán a csapadékvizek kezelése sem merülhet ki egy csőhálózat létesítésével, hanem azt egy komplex szemlélettel kell a jövőben kezelnünk. Remélem, hogy szemléletünk már a közeljövőben nem a csapadékvíz-elvezetésre, hanem a csapadékvíz kezelésre fog fókuszálni, amely megvalósítani kívánt rendszer egyes elemei nem csak gazdaságossági vagy megtérülési szempontok szerint lesznek értékelve, hanem a környezetre és az emberre gyakorolt hatása is legalább ugyan ilyen hangsúllyal fog szerepelni egy-egy döntés meghozatala során.

2023. június 16.

Kezdődhet a nyári szünet!

Mindig különleges feladat a következő generáció számára építkezni, és ez az érzés végigkísérte az elmúlt évünket, amit a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola fejlesztésével töltöttünk.

Most, amikor a tanév végével a mi munkánk is véget ér, elégedetten nézünk végig az eredményen, hiszen nemcsak funkcionalitásában teljesíti az elvárásokat, hanem valódi építészeti érték is létrejöhetett.
Az új épületszárny 1200 négyzetméteres, és ami fontos körülmény: egy lejtős területen helyezkedik el.

Új tornaterem és annak kiszolgáló egységei kerültek a terep szintje alá, a földszinten pedig új tantermek épültek. A tervező Tiba Architects Studio tökéletes megoldást talált arra, hogy az újonnan kialakított területeket összekösse a meglévő épület szintjeivel a föld alatt és felett is.
A munkálatok közben az iskola folyamatosan működött, ahogy bármikor – a diákok biztonságos távolságból figyelhették is a munkálatokat. A folyamatok időzítését és ritmusát leginkább az határozta meg, hogy a tanulmányi és közösségi funkciók zavartalanul folytatódhassanak az építkezés évében is. A projekt résztvevőinek teljes figyelmének és megoldás-orientált hozzáállásának köszönhetően sikerült pontról pontra tartani a határidőket és a teljesíteni a célokat.
A Realiscon csapata volt felelős a fejlesztés előkészítéséért, a tervezésmenedzsment, projektmenedzsment és a műszaki ellenőri feladatok elvégzéséért.
Az EBH Invest Kft. tökéletes kivitelező partnere volt a projektnek, gyorsan és profin reagáltak a felmerülő kihívásoknak. Most itt az ideje, hogy átadjuk a terepet a következő fázisnak, amely során berendezik a belső tereket, hogy minden szükséges eszközzel felszerelve várja az épület a diákokat a szünet végén, szeptemberben.

#tervezésmenedzsment
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2023. május 22.

Magas szintű fejlesztés: kész!

Vonzó épület magas szintű szolgáltatásokkal: elkészült a Corvin Innovation Campus I. szakaszának új, óriási gyöngyszeme!

Az irodaközpont 16 650 nm 9 szinten, plusz a 3 mélygarázs emelet. Úgy tervezték, hogy megfeleljen a legmagasabb, BREEAM Excellent szabvány és #WELL Platinum minősítések. A Futureal Group befektetési társaság célja egy kivételesen modern és magas színvonalú irodaház kialakítása volt, amely napjainkban elsősorban zöld, fenntartható és egészséges környezetet jelent.

A Realiscon volt a felelős a projekt műszaki felügyeletéért, és büszkén vett részt ebben a különleges munkában, hogy ilyen csodálatos helyet építsen össze!
A földszinti épület használóinak egyéni és közösségi öngondoskodási céljára relaxációs és tréningterem, könyvtár áll rendelkezésre. A belső teraszon van egy park pihenő zónával. Az épület nemcsak az emberi munkások számára készült, hanem a pawsy partnereik számára is: kutyabarát szolgáltatások várják őket kívül és belül. Ráadásul a befektető az épület előtt újabb új nyilvános parkot hozott létre.
A földalatti szinteken elektromos autós töltők, kerékpár szervizpont, öltöző és zuhanyzó található. És mivel az egész egységet úgy tervezték, hogy ahol lehetséges, érintésmentes legyen, miközben az épület egyik részéhez közeledünk a másikból, a modern automata rendszereknek köszönhetően könnyű biztonságban maradni. Természetesen ezek az összes szolgáltatás jelentős energiaforrásokat igényelnek: az épület saját napelemeiből, esővízgyűjtőiből és más fenntartható megoldásokból szerezték be. A jövő itt van!

#műszaki ellenőrzés

2023. május 19.

Tour de Team!

Ez a harmadik év, amikor kollégáink csapatokat alkotnak, és belső versenyen vesznek részt a nemzetközi #BikeToWork kihíváson.

A 9 munkatársból álló 3 csapat gyűjtötte össze a kerékpáron megtett kilométereket 2 héten keresztül ebben a szezonban május 8-19. között.
Az időjárás nem volt mindig barátságos, de egy kis eső nem állítja meg legelkötelezettebb lovasainkat. Ez az esemény mindig elragadó közösségi élmény, mivel mindannyian szeretünk egy kicsit felpörögni, és ez egy nagyszerű lehetőség az edzésre vagy a kikapcsolódásra.

A csapatnevek már az első pillanattól kezdve jól mutatták a hozzáállást: „Tekergők” (Reelers), „Pisztácia nem is volt” (nem volt pisztácia) és „Blade Bikers”. Jelenleg a „Pisztácia” csapat vezet, 159 kilométert gyűjtöttek péntek délig. Mottójuk: „Lehet, hogy még van csokoládénk” meglehetősen motiváló lett, kétségtelen, hogy ilyen jól szórakoznak útjuk során.
A díjátadó ünnepségre hétfőn kerül sor, de a győztes csak a jövő évi kihívásig birtokolja a díjat, amikor a Realiscon csapatai ismét versenybe kerülnek!

#team

2023. május 8.

Pont időben!

A munkálatok szigorúan a tervek szerint zajlanak a Budapart L épületfejlesztésnél az ingatlanpiac által.

Csak egy évvel ezelőtt készült el az alapítvány, de a szerkezet most elérte a legmagasabb pontot, 67,78 m-re. Képzelje el a mindennapi kilátást a Dunára és az egész környékre erről a szintről (18. emelet)! Az épület főként lakossági célokat szolgál majd kiváló minőségű stílusban, 18 500 nm-en.

Május 5. az feltöltési ünnepség napja, amikor egy pillanatra megállunk. Nagyszerű alkalom arra, hogy elismerjük az egész csapat pontos és magasan profi munkáját, akiknek sikerült a határidőket, a költségeket és a minőségi előírásokat is a tervek szerint betartani.
A #Realiscon csapatának hat munkatársa vezeti a folyamatot és az összes paramétert lépésről lépésre folyamatosan, a Market Építő Zrt. vagy hozzáértő csapatával, mint végrehajtó partnerrel együttműködve. Az épület belső tartalma és külső összetétele egyaránt eredeti és különleges. Az emblematikus dizájnt az Óbuda Design Stúdió Kft. készítette.
Alig várjuk a következő szakaszok elérését!

#költségszakértés
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2023. április 27.

Interjú

„A fenntarthatósági menedzsernek különleges szerepe van az ingatlanfejlesztési folyamatban: képviselje a környezetet.”

Tekintse meg az interjút a Property Forum Events & News oldalon, ahol két kollégánk, Jakab Dávid MRICS és Kluha Enikő #BREEAM értékelő és tanácsadó szakember osztotta meg gondolatait a zöld minősítések jelenéről.
 
Teljes cikk ITT

2023. április 2.

Úabb élő esemény: Projektmenedzsment jövője az ingatlanban

Megtörténik: készen állunk a RICS Property Talks élő találkozójának bejelentésére Budapesten!

Április 12-én hosszú idő után lehetőségünk nyílik személyesen összegyűjteni a szakembereket. Nagy megtiszteltetés, hogy meghívhatjuk vendégeinket a Grand Hotel Savoy**** helyszínére, ahol alig egy éve fejeztük be projektmenedzseri munkánkat. A panelbeszélgetés moderátora David Jakab MRICS (Realiscon). Ábrahám Andrást (Skanska), Turányi-Vadnay Szabolcsot (Fantastigo) és Kovács Nándort (PMSZ) várjuk ágazatunk jövőbeli dimenzióinak megvitatására. A résztvevők felvetik az összes forró trendet, hogy segítsék a projektmenedzsereket abban, hogy megtalálják az alkalmazkodás módját az ingatlanüzlet legújabb változásaihoz.

2023. március 26.

Három sarok, négy csillag, végtelen javulás

2022 végén ismét elindítottunk egy szállodai projektet. A helyszín Budapest belvárosa, a Nagymező utca.

A küldetés: alakítson át egy korábbi irodaházat hibátlan 4 csillagos szállodává. Ügyfelünk a The Three Corners Hotels & Resorts — ez az épület lesz az ötödik szállodájuk Budapest szívében. Büszkék vagyunk arra, hogy a Realiscon-t választották projektmenedzsmentnek, költségmenedzsmentnek és műszaki felügyeletnek, miután csapatunk korábban az értéktervezésért volt felelős.

A végrehajtási szakasz 2022 novemberében kezdődött, közvetlenül a pályázati eljárás után. A bontás novembertől februárig tartott, majd a BMP Építőipari Zrt. kivitelezőcsapata megkezdte a szerkezeti munkákat. Az építészeti tervezést a Hélis Kft.
Plusz 2 szinttel az épület 64 szobával rendelkezik, amely alkalmas szabadidős vagy üzleti utazók számára is, kiváló minőségben, egy 4 csillagos szállodában. Miközben igyekszünk racionálisan tartani a költségvetést, a kreativitás az elrendezés prioritása, és természetesen elengedhetetlen a leendő vendégek tökéletes kiszolgálása. Erre a kihívásra örömmel használjuk fel az elmúlt évek széleskörű tapasztalatait a szállodafejlesztés terén!
Az épület azonban nem műemlék, története vonzó: az eredeti építkezés után 1886-ban már motel volt. Ezenkívül a terület az UNESCO világörökségének része. A kerület falai között reméljük, hogy nemcsak látványos dizájnt, hanem valódi új hozzáállást is képesek leszünk létrehozni. Így megy a #hotelsbyrealiscon!

#tervezésmenedzsment
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2023. március 19.

Ott leszünk!

Tapasztalt ingatlantanácsadóként büszkén veszünk részt az egyik legfontosabb szállodai konferencia rendezvényen, a HOTCO: Hotel Investment Platform CEE & Beyond Bécsben.

Jakab Dávid, MRICS lesz a „A sikeres szállodafejlesztések legfontosabb elemei” panelbeszélgetés tagja. Nagyszerű alkalom lesz megosztani a #hotelsbyrealiscon projektjeink során összegyűjtött tudásunkat, és lehetőségünk lesz új szempontok és attitűdök felfedezésére is.
Reméljük március 27-28-án találkozunk Bécsben!

2023. március 3.

Amikor a HATÉKONYSÁG a kulcs

Épp most zártunk le egy lenyűgöző irodafelújítási projektet a #MVM számára Szegeden 2022 végén.

The designmanagement was started at the spring of 2021, and less than a year later the execution work begun in the existing office building of MVM. In only 10 months Ferroép Zrt. made an excellent quality job during the reconstruction and Realiscon was responsible for the technical supervision and controlling.

A projekt középpontjában a költséghatékonyság állt. A mechanikus és elektromos rendszerek fejlesztése volt a legfontosabb cél, hogy a négyszintes, 3000 nm-es épület gazdaságosabbá váljon. Ezt a megújult műszaki tartalmat szerény, de vonzó design elemek fedezik a megfelelő munkakörnyezet érdekében. Ahogy az eredményeken is látható, a hatékonyság lehet vonzó!

#tervezésmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2023. február 20.

Ismét ZÖLD PONTOKAT gyűjtünk!

A HelloParks Pátynál 58 000 nm-es ipari csarnokfejlesztés alakul ki, a Realiscon pedig a BREEAM új építési minősítésért felelős.

Mivel a projekt célja a BREEAM egyik legmagasabb szintje, ez nem mindennapi munka. Ez a magas szintű tanúsítás szokatlan, ha logisztikai egységről van szó, de a Realiscon csapata büszkén vesz részt ebben az ambiciózus kihívásban!

Jelenleg a tervezési szakasz minősítésén dolgozunk. A folyamat ezen pontján az Interim Design Stage Certificate a megfelelő dokumentáció jutalma. Ezt követően a kivitelezési dokumentáció következik: ezt is elkészítjük, helyszíni ellenőrzések és előkészítő munkák is zajlanak. Ez a fajta fájl célja az építés utáni szakasz tanúsításának megszerzése.
A „kiemelkedő” minősítés eléréséhez minden lehetséges kreditet meg kell szereznünk, ezért egy nagyon pontos és megfontolt koncepció elengedhetetlen. A csapatmunka elengedhetetlen: a projekt minden munkatársának elsősorban a környezettudatos szempontra kell figyelnie. Partnereink és ügyfeleink egyaránt elkötelezettek ebben a kihívásban, így számíthatunk egymásra ebben a kivételes küldetésben.

#BREEAM és LEED minősítés

2023. január 30.

Következő iskola szint

A haladás intenzív a Lauder Javne Iskola fejlesztési projektjében.

Ennek a munkának a határideje olyan fontos, mint még soha. Nincs játék, az épület új egységének tökéletesen készen kell állnia mind az 1200 négyzetméteren a következő tanévre! Az ütemezés szűk, de minden folyamat jól és rendben megy. A Realiscon volt a felelős a tervezésmenedzsmentért, most pedig a projektmenedzsmentért, a költségmenedzsmentért és a műszaki felügyeletért vagyunk felelősek.

A szerkezet decemberben érte el a legmagasabb szintet. Azóta a végrehajtó csapat dolgozik a mechanikai szolgáltatások és gipszkarton.
„Fiatal ügyfeleink” időközben figyelnek, és nyilvánvalóan időben elfoglalják a helyüket. Ritka eset, amikor ismerjük egy épület jövőbeli felhasználóit — egyedi és inspiráló projekt!

#tervezésmenedzsment
#költségszakértés
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés

2023. január 13.

Új BAJNOKAINK!

Két kollégánk megszerezte a hivatalos BREEAM Tanácsadó Szakmai képesítést 2022 végén, ezért büszkén mutatjuk be őket fenntarthatósági bajnokként!

Plájer Dóra és Kluha Enikő úgy döntött, hogy 2022-ben elérik ezt a célt, és itt jönnek a gratulációk: átjutottak! Ambíciójuk vezetői koncepciókat és új készségeket eredményezett a fenntarthatósági megoldások terén, amelyeket cégünk új szolgáltatásként tud nyújtani ügyfeleink számára.

A Realiscon új AP-jai jelentős különbséget tesznek a tervezés és kivitelezés fázisában is – és messze nem csak a plusz pontszámokról van szó, amelyek a projekt befektetőjéhez jutnak. Képesek arra, hogy a folyamat extra hatékony és sima legyen. Munkájuk az lesz, hogy megtalálják a legköltséghatékonyabb módszert a megfelelő BREEAM minősítés elérésére, vagy az épület hatékonyságának maximalizálására. Új bajnokaink készen állnak a legzöldebb kihívásokra! És te?

#BREEAM és LEED minősítés

2022. december 15.

Új fejezetet nyitunk!

Új hostel nyílik Budapesten az Equity Point által, amely már sikeresen működő egységekkel rendelkezik Chicagóban, Marrákesben és Barcelonában.

It takes place in the former King’s Hotel in the Nagy Diófa utca, downtown Budapest. After the building’s state had been insufficient, the owner made a gamechanger decision to renovate it in a different style and concept. The new business profile will offer modern services for young couples, families, or bigger student groups also at a great city central location with affordable prices in 71 rooms altogether.

Miután beléptünk a szecessziós homlokzaton, a jelen beltéri megoldásai felé tartunk. Szép előcsarnok és recepció várja a látogatókat. A vendégek felújított fürdőszobákat, új felületeket, elegendő töltési forrást találnak akár USB-csatlakozással is. „A színfalak mögött” új műszaki berendezéseket szereltek be az alagsorba, javították az elektromos hálózatot, felújították a teherliftet és öltözőket, kiszolgáló egységeket építettek be a személyzet számára.
Mindezek a fejlesztések akkor történtek, amikor a szálloda még működött, de ezt további kihívásnak tekintettük a #hotelsbyRealiscon projektben. Felelősek voltunk a TDD-ért, a tervezés menedzsmentért, a projektmenedzsmentért és a műszaki felügyelői munkáért. Csapatunk 2021 áprilisában kezdte meg a munkálatokat a BMP Építőipari Zrt. kivitelezőcsapatával közösen.
Ez az utazás most véget ér, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehettünk ennek.

#tervezésmenedzsment
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés
#TDD

2022. november 21.

Belgrád, 2022. november

Mélyreható vita az ESG stratégiáiról a Balkans Property Forum-on

Az esemény meglepően jól látogatott volt, érdekes előadásokkal, különösen a belgrádi ingatlanpiacról.
Ügyvezető partnerünk, Hintenberger Zsolt a jogszabályi környezet megváltoztatásának fontosságáról beszélt, segítve az ingatlanfejlesztőket és -tulajdonosokat az energiacsökkentés, a zöld energiaforrások felhasználása, az in situ energiatárolás és a biodiverzitás megőrzése felé való áttérésben.

2022. november 18.

Készül az új debreceni Hilton hotel!

A Realiscon helyi irodacsoportja büszkén vezeti az első vidéki Hilton Garden Inn of Hungary építését.

Az épület éppen elérte legmagasabb pontját, ahol a jövőbeli skybar kivételes kilátást nyújt a történelmi város területére.
A márka megnyitását a héten jelentette be a befektető, a Tetrecen Kft. képviselője és a Hilton kelet-európai fejlesztési igazgatója ünnepségen.

Mint Tetrecen képviselője kiemelte, hogy a cél egy olyan szálloda létrehozása, amely tiszteletben tartja a debreceni belváros értékes közegét, ugyanakkor modern és energiatakarékos.
A Hilton Garden Inn márka meglehetősen elegáns és megfizethető szobákat kínál díjnyertes vendéglátó-ipari szolgáltatással, mint mindig. A 101 szobás, négycsillagos szálloda nemcsak a Hilton portfóliójának ebben a szegmensében használt kényelmet és szolgáltatásokat nyújtja, hanem a LEED-szabványok minőségét is. A Realiscon csapata a LEED-képesítésért a projektmenedzsment és a műszaki felügyelet mellett felelős, helyi debreceni irodánk koordinálja a munkát.
Az építési munkálatokat az A-Híd Zrt. végzi, a tervet a BORD Építész Stúdió készítette.

#tervezésmenedzsment
#projektmenedzsment
#műszaki ellenőrzés
#BREEAM és LEED minősítés

2022. november 7.

Gyors ütemben haladunk Miskolcon!

Egy új ipari létesítmény fejlesztésén dolgozunk a Bosch Ipari Parkban.

A júniusban indult csarnok építési munkálatait a Realiscon debreceni irodájának csapata felügyeli. A 19.000 négyzetméteres logisztikai- és gyártócsarnok projektmenedzsment és műszaki ellenőri feladataira az InfoGroup Kft. adott megbízást.

Az épület gyors ütemben készül, köszönhetően az előregyártott vasbeton pillérvázas szerkezetnek és az oldalfalakra kerülő szendvicspaneleknek. Már a tető is a helyén van, jelenleg a közművek kiépítése, a csapadékvíz-elvezetés és a parkoló területének kialakítása zajlik.
A tervek szerint 2023. első félévében a használatbavételre is sor kerül.

2022. október 10.

Csapatként értünk célba!

A vasárnapi futóláznak mi is részesei voltunk; 37. SPAR maraton fesztivál.

a 42,195 km-es távot 4 fős csapatban teljesítettük (Kerek Cintia, Jakab Dávid, Nagy Péter, Varga Miklós), mert együtt könnyebb.
Csodás időben, nagyszerű hangulatban faltuk a kilométereket Nemcsak szurkolni tudtunk egymásnak, de a célba érkezés öröme is nagyobb volt megosztva.
Ez a lendület visz tovább a héten!

2022. szeptember 12.

Debrecenben is haladunk!

Új hotel fejlesztésen dolgoznak debreceni irodánk munkatársai a belvárosban, ahol a Tetrecen Kft fejlesztésében négycsillagos szálloda épül egy kiváló adottságokkal bíró, zárt beépítésű telken.

A 101 szoba és szabadidős szolgáltatások, tárgyaló- és konferenciatermek az üzleti utazók és a turisták számára egyaránt vonzó lehetőségeket kínálnak. Az épület tetején sky bar várja majd a vendégeket, kilátással a Nagytemplomra, de a homlokzat önmagában is látványos lesz.
A helyszín a virágkarnevál útvonala, a Piac utca mellett található. A központi elhelyezkedés a tömegközlekedés eléréséhez is kiváló.

A Realiscon a tervezésmenedzsment, projektmenedzsment és a műszakiellenőri feladatokért felelős, továbbá a LEED-minősítés is a mi közreműködésünkben valósul meg.
Debreceni irodánk szakértői a közvetlen közelből irányíthatják a folyamatokat.
Az A-Híd Zrt. kivitelezésében készülő épület földmunkái és föld alatti szintjei szerkezetileg elkészültek, már a talajszint felett dolgozunk, és meg sem állunk a hetedik szintig, amelyet még a tél előtt elérünk.

2022. augusztus 22.

Újhullámos kikötő Balatonfürednél!

A korszerűsített és bővített Balatonfüredi Vitorlásközpont idén nyáron már a jól sikerült fejlesztés eredményével várta a hajókat.

A Realiscon a tervellenőrzési és a műszakiellenőri feladatokat látta el a munka során, izgalmas projekt volt számunkra.
A Balatonnál most először használtak előregyártott vasbeton cölöpöket, gerendákat és járóelemeket a régiek helyett. Több, mint 400 cölöp került a helyére, új móló készült, a hullámtörőt pedig áthelyezték.

A fejlesztésnek köszönhetően egy állandó daru gondoskodik a rakodásról, és e-mobilitási szolgáltatásokat is kiépítettek a hajók számára.

2022. augusztus 3.

„A ház voltaképpen egy lakógép!”

Forbes cikk

A Forbes lapjain ezúttal azokról a gépészeti megoldásokról olvashatunk, amelyek valódi hozzájárulással bírnak a fenntarthatósági szempontokhoz. Jakab Dávid a Realiscon ügyvezetője a buktatókat úgy foglalta össze: „nem minden zöld, ami okos” – részletesebb magyarázata a cikkben található!

Teljes cikk ITT

2022. július 25.

„A legjobb energia az, amit nem használtunk el”

Forbes cikk

Mindig örömteli azzal találkozni, ha a sajtó figyelmet fordít a zöld megoldások hangsúlyozására. Ezúttal a Forbes készített egy áttekintést a fenntartható házépítéssel kapcsolatban, ahol Jakab Dávid is megosztotta meglátásait a témában. Ahogy Dávid fogalmazott: „Az egyik legfontosabb elem, hogy nem az építésnél kezdődik el a fenntarthatósági gondolkodás, hanem már a telek kiválasztásánál.”

Teljes cikk ITT

2022. július 4.

Az iskolában vakáció, a munkában akció!

Egy új épületszárnyon dolgozunk a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola számára, amivel a tanulók jobb elhelyezése biztosítható.

A Realiscon csapata látja el a tervezésmendezsment, projetkmenedzsment, költségmenedzsment és műszaki ellenőri feladatokat a Lauder Javne Iskola bővítésén, melynek terveit a Tiba Építész Stúdió készítette. A nyári szünet kezdetekor vonult fel a kivitelező EBH Invest Kft és a vakáció végére a terv szerint a földmunkák be is fejeződnek.

Mivel a további folyamatokra egy működő iskolában kerül sor, rendkívül fontos, hogy megfelelően elkülönített legyen a munkaterület. De számítunk arra is, hogy a tanulókat érdekli majd, mi történik az építkezésen, ezért kis kémlelőnyílásokat is készítünk, hogy biztonságos távolságból figyelhessék a munkát. 1200 négyzetméterrel bővül majd az iskola, lesz látnivaló!

2022. július 2.

KORSZERŰSÉG kívül-belül!

Elkészült a Ferenczi Holding kistarcsai logisztikai központja

A kistarcsai beruházás teljes folyamatát végigkísérhettük az infrastruktúra tervezéstől a projektmenedzseri és műszaki ellenőri feladatokon keresztül az engedélyeztetési fázisig.
Egy kivételes épület jött létre modern technológiai megoldásokkal. Nemcsak a bemutatóteremben láthatóak a legújabb épületgépészeti megoldások, szanitertermékek és szerelvények, az egész beruházás bővelkedik a korszerű elemekben. Hőszivattyús fűtési rendszer biztosítja a raktárcsarnok, az irodák és a kiszolgáló helyiségek temperálását is.

A munkakörnyezetet prémium anyagokkal és bútorokkal szerelték fel az itt dolgozókra gondolva. Az ügyfelek és a szállítmányozó járművek számára is rendelkezésre állnak majd elektromos töltőállomások. Kétségtelen, hogy az épület az egyik legalkalmasabb jelölt a BREEAM minősítés megszerzésére. Nem véletlen, hogy mi is szerettünk itt dolgozni!

2022. május 23.

Örökké LENDÜLETBEN!

Véget ért a Realiscon Bike To Work kihívás, de a tekerést folytatjuk!

A Realiscon csapat fele, 12 munkatársunk vett részt a szokásos Bike To Work házi kihívásban. A három csapat két hétig gyűjtötte a kerékpárral megtett kilométereket. A tavalyi évhez képest óriási előrelépés van a végeredményben; az akkori 597 km-t jelentősen túlhajtottuk, összesen 918 km gyűlt össze a három csapat tekeréseiből!
A május 20-ai BTW napon zárult a verseny, ahol a Bringa Banda csapat (Plájer Dóra, Sipos Brigitta, Kránicz András, Jakab Dávid) szerénytelen 363 km-es eredménnyel nyerte el a vándorkupát.

A Flying Bike csapata, bár úgy tűnt, valódi szárnyakat kapott a második héten, alig valamivel lemaradt az első helyről. A Suhanó Küllők végeztek harmadikként, de ők is kitűntek valamivel: egyik csapattagjuk kifejezetten e kihívás kedvéért kezdett el bringázni társai lelkes támogatásával.
A közösségi szellem ismét megtette hatását, igazi csapatmunka tartotta össze a versenyzőket a kéthetes időszak alatt. Motiválták egymást és mindannyiunkat, úgyhogy hajtunk is tovább!

2022. április 8.

ALKOTÁS: amikor a tervet valóra váltjuk

Lezárult az osztrák EST Hotels and Residences fejlesztésében a Grand Hotel Savoy**** felújítása.

A beruházás félkész állapotában kapcsolódott be a Realiscon, mint projektmenedzser és műszakiellenőr. A cél érdekében csapatunk tagjai minden eddigi hotelfejlesztési tapasztalatukat bevetették, és a folyamat során ki is terjesztették tudásukat. 5000 négyzetméteren dolgoztunk, a pince- és az a feletti összesen hét szinten. 100 hotelszoba, étterem, konferenciaterem, wellness-részleg és tetőterasz várja majd a hotel vendégeit.

Valamivel több, mint egy év alatt lezártuk a tervezett kivitelezést, ennek eredményeképpen a legendás budapesti szálloda új fejezetet nyithat a mintegy száz évvel ezelőtt kezdődött történetében. Az egy év alatt átlagon felüli tervkoordinációra került sor a kivitelezési fázisban. Végig nagylétszámú csapattal voltunk jelen, hogy kézben tarthassuk a folyamatokat, koordinálhassuk a külföldi vállalkozókat egyaránt. A belvárosi elhelyezkedés szűkös területi adottságai is tartogattak kihívásokat. De ahogy mindig, a Realisconnál azért dolgozunk, hogy a kihívásokból megoldandó feladat, a feladatból megvalósulás legyen.
 

2022. április 1.

megbízhatóan. zölden. felelősen.

Hagyományörző faültetés

Eljött a harmadik tavasz, amikor kollégáink közösen fát ültetnek valamelyik aktuális projektünk közelében.
Mindig izgatott készülődés és tervezés előzi meg ezt az évente esedékes hagyományt.
Idén Debrecenben „hegyeztük” az ásóinkat, ahol projekt menedzserként egy modern, belvárosi szálloda építésén dolgozunk, de szerettünk volna más módon is nyomot hagyni, és hozzájárulni a város egyik lakóövezetének zöldítéséhez.
Hat bordó levelű májusfa gazdagítja a zöld felületet a lakóházak közötti sétányon.

2022. március 29.

Új szint a fényűzés felé!

Véget értek a bontási munkák, készülnek a mintairodák a Krausz Palotában.

A rombolást az építés szakasza váltja a Krausz Palota iroda szintjein. Elkészült a mintairoda, valamint a minta-vizesblokk azon a területen, ami a leendő bérlők számára megtekinthető lesz a történelmi atmoszférájú épületben. Így pontos képek kaphatnak a majdani belső kialakításról, ami megvalósul a palota impozáns helyiségeiben.

A következő lépés a projektmenedzsment csapat számára, hogy megszervezze és koordinálja a shell & core munkálatokat, amelyek során a kor igényeinek megfelelő gépészeti és elektromos fejlesztésekre kerül sor a történelmi építészeti értékek figyelembevételével.
Szintén előttünk van még a műemlék i védettséget élvező lépcsőház és kapualj szakszerű megújítása.
 

2022. február 28.

’L’ mint luxus

Örömmel és büszkén veszünk részt a BudaPart ikonikus projektjében, a Kopaszi-gáttal szemben alakuló városrész továbbfejlesztésében.

Projektmenedzsment és műszaki ellenőri feladataink az építkezési szakaszba lépve még izgalmasabbak a különlegesen impozáns, luxus minőségű lakásokat kínáló BRL épület esetében. A teljes városnegyed korszerű és látványos környezetéből is kiemelkedik majd ez a lakóház prémium minőségű anyaghasználatnak és közvetlen vízparti elhelyezkedésének köszönhetően.

A költségellenőri és tervbírálati feladatrészek elvégzését követően már a kivitelezés fázisába léptünk. Simán és akadály nélkül kezdődtek meg a terepi munkák, így már az alaplemez vasalása és a daru alapozása zajlik. Az építési szakaszban ugyanezzel a lendülettel folytatjuk a munkát, egészen az átadásig, ami 2024. nyarán várható.
 

2022. január 28.

Csúcson a lendület

Elkészült a Covin Innovation Campus első ütemének vasbeton szerkezete, ezzel a Futureal fejlesztésében épülő irodaház elérte legmagasabb, 38 méteres pontját.

A hagyományos bokréta-ünnepség helyett most itt van alkalmunk örülni az elért eredményeknek.
15.800 köbméter beton és 1463 tonna vas alkotja a szerkezetet, amely kilenc felszín feletti és három föld alatti szintből áll. 360+ beton próbakocka és 75+ konzisztencia-mérés biztosította a folyamatot. A Realiscon, mint a projekt műszakiellenőre emelt létszámú csapattal vett részt a munkában a kivitelező Pedrano mellett.

Közben a második ütem is javában halad: a föld alatti három szint már elkészült, és idén júniusra várható a teljes szerkezet is. Az első ütem épületében a szakipari, gépészeti, elektromos munkák már el is kezdődtek. A váz pedig készen áll, hogy felszereljék és beépítsék mindazzal a kivételes szolgáltatással, amelyet a fejlesztő megálmodott.
 

2021. november 26.

Zöld célok a Bartók Udvarban!

Zöld minősítés és akadálymentesítés a két új irodai szárnyban.

Egy újabb, számunkra nagyon lelkesítő megbízást teljesítünk a Bartók Udvar két majdani épületszárnyán, amelyeknél a projekt fejlesztője, az InfoGroup magas, de reális BREEAM minősítési célokat határozott meg. A jelenleg tervezési szakaszban lévő területek összesen 24.000 négyzetméternyi irodafejlesztést jelentenek.

A legkorszerűbb környezettudatos szolgáltatások állnak majd itt rendelkezésre: az épület teljes mértékben mellőzi a gázfelhasználást, a parkolóhelyek 20%-a elektromos töltőállomásként működik majd, a C épület zöld tetőt kap és egy kisebb falu lakosságának is elég lenne a tervezett kerékpártároló kapacitás. Az akadálymentesítés szintén nagy hangsúlyt kap, fontos cél, hogy az épület könnyen átjárható és használható legyen mindenki számára.
A minősítés első állomása a decemberben záruló kiviteli tervezést követően az időközi Design Stage Assessment lezárása.
 

2021. november 12.

Lakópark énekeseknek!

A Budapest Fejlesztési Központ megbízásából Észak-Csepelen 36 hektáros közpark létesül, melynek részét képezi egy 2,3 hektáros vizes élőhely kialakítása is.

Nagyon örülünk és büszkék vagyunk rá, hogy a nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként lehetőségünk van ebben a páratlan és lelkesítő projektben részt venni.
A közpark egészének tervezését végző s73 Tájépítész Stúdióval együttműködve feladatunk lesz a csapadékvíz természetes elvezetésének kidolgozása, a vizes élőhely megtervezése és a víztisztító ökoszisztéma kialakítása.

Minden városlakó előnyére válik majd, ha ekkora biodiverzitással bíró értékes zöld terület lesz a város belsejében, ami rövid és hosszú távon is pozitívan hat az életminőségre.
Jelenleg a tanulmánytervek elkészítést kezdtük meg, ezt követően hamarosan tovább léphetünk az engedélyek és a kiviteli tervek felé.
Kíváncsian várjuk, hogy a cserregő nádi poszáta, kakukk és más fajok mikor lesznek városlakó szomszédjaink.
 

2021. október 29.

Tervezés balatoni környezetben!

Legújabb vizes tervezési projektünk megbízója a MÁV, a Balatonkenesénél futó vasúti vonal egy részén dolgozunk egy ideiglenes kőberakó megtervezésén.

Ehhez először egy állapotfelmérést végeztünk, hogy a Natura 2000-es területen a természetvédelmi szempontok figyelembevételével tudjuk biztosítani a műszaki követelményeknek való megfelelést.
Többek között a kékbegy, a vöröshasú unka és a lápi póc „lakóparkját” kellett figyelembe vennünk.

Az ideiglenes kőberakóra azért van szükség, hogy megerősítésre kerülhessen a vasúti pálya támasztófala egy olyan szakaszon is, ami közúti közlekedéssel nem érhető el, így a köveket vonat és hajó segítségével fogja helyükre tenni a kivitelező cég. Mindezt azonban a terület természeti értékeire tekintettel végzik majd, amit a körültekintő tervezési folyamat tesz lehetővé.
 

2021. október 8.

Első lépések egy valóra vált álomban!

Büszkén jártuk körbe a nemrég megnyitott Kozmo Luxury Hotel épületét.

Az 5*-os szálloda fejlesztésén a Realiscon csapata végezte a projektmenedzsment és műszakiellenőr feladatokat a GCA Architect megbízásából.
A vendégek számára nemrég megnyitott szállodában Fazekas Tímea senior project manager és Markovits Tamás vezető műszaki ellenőr kollégáink tartottak szakmai bejárást a Realiscon csapat többi tagjának.

Értékes tapasztalatokra tettünk szert a fejlesztés során: a műemléki épületnek, ami korábban Budapest egyik nagy telefonközpontjaként működött, egészen különleges szolgáltatási színvonalat kellett elérnie. Nagy öröm számunkra, hogy ez sikerült is; Magyarországon elsőként a Kozmo kapta meg a „The Leading Hotels of The World” minősítést.
A projekt során külföldi megbízóval, tervezővel és szintén külföldi kivitelezőkkel dolgoztunk. Tapasztalatokat szereztünk a külföldi berendezések és technológiák honosításáról és hatósági jóváhagyásáról, mindezt úgy, hogy a műemléki jogszabályi követelményeknek is megfeleltünk.
Különleges élmény volt ezeket a tanulságokat a helyszínen, a szálloda üzemszerű működésébe is belelátva megbeszélni és megosztani egymással.
 

2021. szeptember 27.

Újraéled az egyetem!

A karantén hónapjai után újra élőben folyik az oktatás a CEU ideiglenes kampuszán.

Az elmúlt időszakban a mi feladatunk volt a meglévő irodaházat egyetemi célokra átalakítani. A szorgalmi időszak kezdetére befejezéséhez ért a munka harmadik fázisa, melynek során a Realiscon projektmenedzsment és költségszakértői feladatokat lát el.
Az épület csak néhány évig szolgálja majd a diákokat, amíg a végleges helyszín elkészül, de így is tökéletesnek kell lennie a teljes 11.400 négyzetméternyi területnek.

A szokásos közösségi helyiségek és irodák mellett hanggátlóval ellátott laborok és hangszigetelt előadótermek állnak majd a diákok rendelkezésére, illetve kifinomult audiovizuális eszközök beszerelésére is szükség volt. Most, hogy befejeztük az utolsó, 4.600 négyzetméteres szakaszt az 5. és 6. szinteken, a teljes épület készen áll az oktatás céljaira. Biztonságos és eredményes évet kívánunk minden egyetemi polgárnak!
 

2021. szeptember 15.

Új utak, új szokások!

Csapatunk eddig is szívesen választott alternatív közlekedési formákat.

Még izgalmasabb, ha egy kihívás keretében, együtt, szervezett formában élünk ezekkel a lehetőségekkel! A Realisconnál mindannyian szívesen használjuk az okosmegoldásokat, így örömmel csatlakozunk az European Mobility Week kezdeményezéséhez, amely a közösségi és/vagy „zöld” közlekedési eszközöket népszerűsíti. A záróesemény a már jól ismert Car Free Day, ami idén szeptember 22-én lesz.

Munkatársainkat eddig is és ezután is rendszeresen támogatjuk abban, hogy a fenntartható közlekedési eszközöket válasszák, hacsak tehetik. Nagyobb távolságokra általában közös autóval, csapatostul indulunk útnak, de a kisebb utazásokra szerencsére többféle környezetbarát megoldás közül is választhatunk. Különleges élmény, ha sikerül a korábbi szokásokkal felhagyni, és kalanddá változtatni a bejáratott utakat az új megoldások segítségével. Kíváncsian várjuk, mit tudunk kihozni az „útkeresésből”, ha kihívásként tekintünk mindenre!
 

2021. július 1.

Tervezőink a fedélzeten!

Tervezőcsapatunk folyamatosan dolgozik a Csepeli Szabadkikötő infrastrukturális fejlesztésének II. ütemén.

A geodéziai felmérések és a talajmechanikai vizsgálatok után elkészült a koncepcióterv, így most az engedélyes tervek következnek. A Realiscon nyílt EU-s közbeszerzési eljárás során nyerte el a megbízást erre a feladatra, melynek fontos eleme a közműhálózat mellett a #közlekedési infrastruktúra fejlesztésének kidolgozása is az érintett területeken.

Mi készítjük a terveket a petróleum kikötő partfal rekonstrukciójához, a vízhálózat, csapadékvíz-elvezetés, szennyvíz csatornarendszer és a tűzivízvezeték céljaira, valamint az ipari vasúthoz és az úthálózathoz is. Ezek a fejlesztések nagy előrelépést jelentenek majd a MAHART csepeli kikötőjének jövőbeli működésében.
 

2021. június 17.

Tető alá hoztuk!

Elkészültünk a Ferenczi Holding logisztikai központ fal- és tetőszerkezetével.

Néhány hónap telt csak el, amióta megkezdődtek az alapozási munkálatok Kistarcsán, a Ferenczi Holding logisztikai központjának építkezésén, de ma már állnak a falak, és a tető is a helyén van. A jelenlegi szakaszban épülő csarnok a hozzá tartozó raktárral és kiszolgáló egységekkel együtt 4800 négyzetmétert tesz ki. A következő lépés az ipari padló, valamint a tetőszigetelés elkészítése lesz.

Amíg itt dolgozunk, minden nap van alkalmunk látni annak a kilenc kicsi fának a növekedését is, amelyeket még márciusban ültetett a Realiscon csapata. Az épület már elérte legmagasabb pontját, reméljük, hogy a fák is utolérik majd. Ezt nevezzük igazi zöldmezős beruházásnak!
 

2021. június 3.

A MODERN technológia és az építészeti ÖRÖKSÉG szinergiája!

Megújulás alatt a Krausz Palota, az Andrássy út egyik ékessége.

Kivételes lehetőség számunkra, hogy ennek a különleges építészeti értéknek a teljes megújulási folyamatát végig kísérhetjük az állapotfelméréstől, a koncepcióterv kidolgozásán át a lebonyolításig. A műemléki épület kötöttségeinek összehangolása a legmodernebb épületgépészeti elemek implementálásával nekünk való kihívás.

Az elkészült épületben 5 emeleten, a mai kor technológiai elvárásainak megfelelő irodák kapnak helyet mindez egy kivételes, történelmi atmoszférával ötvözve.
A Krausz Palota építésével párhuzamosan – bár korábbi kezdettel – zajlott a Magyar Állami Operaház kivitelezése is a 19. század végén. Mindkét épületben megtalálhatók Lotz Károly freskói és Luigi Depel, mozaik munkái. A világörökség részét képező két épület megújulása (most is) párhuzamosan zajlik.
 

2021. május 6.

Tanulni jó!

A diákok a járvány miatt egyelőre otthonról élik az egyetemi életet, de a munkálatok folyamatosan haladnak a Central European University ideiglenes kampuszán, Bécsben.

Az egykori irodaépület szintről-szintre alakul át profi egyetemi környezetté.
Másfél éve kezdtünk dolgozni ezen az épületen, időközben új módszereket kellett kifejlesztenünk, hogy a járvány alatt is biztonságos körülmények között tudjuk koordinálni a projektet Bécsben és Budapesten egyaránt.

Reméljük, hogy az egyetemi polgárok hamarosan újra birtokba vehetik az épületet, a Realiscon addig is mindent megtesz, hogy az új kampusz tökéletes helyszínné váljon a kutatáshoz és a fejlődéshez.
 

2021. április 16.

A méret szépsége!

Halad a Futureal Group Corvin sétány térségében megvalósuló nagyszabású fejlesztése, a Corvin Innovation Campus 1.

Megtisztelő ebben az innovatív projektben részt vállalni. Ez a kilenc szintes, jelenleg még a földfelszín alatti kivitelezési munkálatoknál tartó épület a környék egyik meghatározó pontja lesz.
Az első ütemben megépülő 15.800 nm-es irodaház gépészeti rendszere, egyedi szűrői, UV-s csírátlanítói Budapest egyik legtisztább levegőjét biztosítják majd, amit további zöld felületek tesznek még vonzóbbá.

Egyelőre a felszín alatti három szinten folyik a munka, készül az alaplemez és a szerkezet.
Öröm nézni, ahogy növekszik!
 

2021. április 1.

Új megjelenés, új koncepció!

Az Equity Point folytatva nemzetközi terjeszkedési stratégiáját új hostel-t nyit Budapesten.

A korábban 3 csillagos szállodaként üzemelő King’s Hotel belső kialakítása és szolgáltatásai mostanra elavultak. Az új üzemeltető Equity Point a piaci tendenciákat figyelembe véve a felújítás és modellváltás mellett döntött. A fejlesztő célja, hogy a belvárosi szecessziós épület 2022-től modern hostelként közel dupla annyi látogató igényeit tudja megfelelően kiszolgálni.
A Hostelworld Group, a legnagyobb online foglalási platform adatai szerint az európai hostel szektor dinamikusan fejlődik.

Ezen belül Prága és Budapest a világ legnépszerűbb úti céljai között van a szállóturisták körében. Mivel csak pár nemzetközi márka működik a városban, Budapest vonzó lehetőség a hostel üzemeltetők számára.
Az átalakítás és felújítás során feladatunk a teljes folyamat komplex menedzselése, az üzemeltetői igények felmérésétől a kivitelezés vezetéséig. A koncepció megszületett, a kiviteli tervek elkészültek, most a megvalósítás szakaszába léptünk.
 

2021. április 1.

LUXUS és TÖRTÉNELEM Budapest szívében!

Elkészült az Aurea Ana Palace Hotel az Akadémia utcában, ami nem pusztán egy újabb 5 csillagos szálloda Budapesten, hanem egy olyan épület, ami a múlt történetét meséli el.

A beruházó álma, hogy a luxusszálloda vendégeinek a teljeskörű kényelem biztosítása mellett Budapest történelmi hangulatát is megidézze.
A két műemléki épület felújítása 2018 februárjában kezdődött meg a világhírű Capella Garcia Arquitectura és a TÉR4 építészek tervei alapján. A belsőépítészeti elképzelések megvalósítása a meglévő értékek megóvása mellett valódi kihívás volt.

A befektetővel és a kivitelező Market Építővel szorosan együttműködve sikerült ezen kihívásoknak megfelelnünk. Műszaki ellenőrként a Realiscon feladata volt meghatározni és figyelemmel kísérni a meglévő értékek felújításának magas minőségű kivitelezését. Gratulálok az egész csapatnak, és köszönet Marx Ákos kollégánknak nagyszerű munkájáért!
Egy szálloda élete jóval az első vendég bejelentkezése előtt elkezdődik, de az álom a vendégek megérkezésekor válik valóra.
Delivering you the stars ….#hotelsbyrealiscon.